Hvilke små tiltag kan du indføre i din hverdag i Danmark for at blive bedre til tysk? Det spørger mine kursister mig tit om, når jeg underviser dem i erhvervstysk over Skype eller via onlinekurser. Hvad kan man lige gøre af ekstra ting selv? Faktisk en hel del, hvis nu man ikke lige har mulighed for at tage til Tyskland og dykke ned i sproget og kulturen. Her får du mine bedste råd:

1) Skift sproget til tysk på din mobil, ipad, fjernsyn osv. Der er mange gode gloser at hente, som sætter sig godt fast, da du jo ser dem hver dag.

2) Snak tysk med dig selv – manner, jeg har kørt mange monologer på tysk igennem årene. Det er en virkelig god øvelse, som får dig til at mærke, hvor du har udfordringer.

3) Find en tandempartner. Og den tandempartner kan jo også bare være en kollega eller en god ven, som kan tysk, men der findes også udmærkede tilbud på nettet.

4) Se tyske film/serier med tyske undertekster, så du både hører og ser/læser sproget samtidig. Mange af mine kursister ser fx Dark på Netflix lige pt. Jeg vil også virkelig anbefale mediateket hos www.zdf.de. Jeg ser fx ”Abenteuer” lige nu, hvis man er til dokumentar om at tage på eventyr ude i verden. Find noget, der interesserer dig.

5) Lyt til tyske podcasts eller radio – lad det evt. bare køre i baggrunden. Der hænger altid noget ved. Jeg elsker fx at lytte til Bayern3 eller RSH.

6) Abonner på tysk avis eller magasin online eller fysisk. Bonussen her er, at du også får fulgt med i, hvad der sker i Tyskland. Hvis nu du ikke er helt så god til tysk endnu, så kunne Flensborg Avis være et bud, da den er tosproget. Af magasiner til spirende tysktalenter vil jeg anbefale Deutsch Perfekt, som er et helt sprogunivers til folk med tysk som fremmedsprog. Og hvis du er mere hardcore, så spring ud i fx Der Spiegel.

7) Se tysk fjernsyn – det gode gamle råd, men det virker altså! Der kan streames meget på nettet, hvis du ikke har tyske kanaler. Prøv fx www.zdf.de , som jeg også nævner længere oppe.

7) Læs tyske bøger. Læs læs læs! Notér evt. ord efter hver læsning, du gerne vil kunne huske. Jeg skriver fx tit seje vendinger op, som jeg gerne vil kunne bruge aktivt.

8) Lyt til tysk musik. Der sker noget, når der bliver sat melodi til ord, for man husker dem meget bedre. Og sætningerne er altid korte, så de kan være nemmere at forstå. Jeg kan anbefale at lytte til Roger Cicero, Juli, Felix Meyer, Andreas Bourani, Herbert Grönemeyer, AnnenMayKantereit, Dota Kehr osv. osv.

9) Fortsæt selv listen med gode råd … hvad gør du for at blive bedre til tysk?

Jeg håber, at dette lille input har givet dig lidt inspiration til, hvad du selv kan gøre for at blive god til tysk. Og hvis nu det ikke er nok, så tjek HausLinguas forskellige tilbud ud.

Der er både mulighed for 1:1-undervisning i erhvervstysk over Skype og onlinekurser i erhvervstysk, hvis din tid er mere til selvstudium.

Onlinekurser i erhvervstysk: https://online.hauslingua.dk/products

1:1-undervisning i erhvervstysk over Skype: https://www.hauslingua.dk/tyskundervisning/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *