2-års fødselsdag

I dag fejrer jeg HausLinguas 2-års fødselsdag! Det er nemlig præcis to år siden i dag, at jeg startede HausLingua op i Tyskland. Jeg forlod et meget varmt lokale for sidste gang, hvor jeg havde været på kursus med en masse andre tyskere med iværksætterdrømme og fik mit Umsatzsteueridentifikationsnummer (jeg elsker, at tyske ord er så korte ;)) Jeg er sidenhen flyttet til Danmark, fordi to blev til tre, og jeg har så startet HausLingua op i Danmark i stedet for. Det giver mig en alletiders mulighed for at fortælle min egen personlige mening om, hvad der er af fordele og ulemper ved at være selvstændig i de to lande. Så læs med her, hvis du er interesseret i at læse om mine erfaringer.

Existenzgründungszuschuss

Jeg vil starte med begyndelsen, og det indebærer en fordel ved at være selvstændig i Tyskland. I Tyskland kan man søge om at få det, der hedder et Existenzgründungszuschuss” (et slags iværksættertilskud), som jeg blev tilbudt, da jeg meldte mig arbejdsløs hos Agentur für Arbeit. Jeg havde netop sagt mit faste job op for at blive selvstændig. Det kræver egentlig kun, at man deltager i et 14 dage langt kursus og så udfylder en ansøgning. Meeeen, den der ansøgning havde jeg aldrig klaret alene, så jeg fik også tildelt en mentor igennem IHK Flensburg (Industrie- und Handelskammer), som jeg var hjemme hos en vel 5-6 gange, hvor han hjalp mig med alt det bureaukratiske. Helt gratis, og han lavede tilmed te til mig hver gang 🙂

Min ansøgning blev godkendt, og jeg fik mit tilskud, som indebar, at jeg i et halvt år fik en vis procentdel af det, jeg alligevel ville have fået i dagpenge, MEN jeg måtte drive virksomhed samtidig. Man skal se det som sådan en økonomisk starthjælp, hvor der kommer en lille smule penge ind på kontoen hver måned det første halve år som iværksætter uanset hvad. Og det var fantastisk, fordi det gav en ro de måneder, hvor der måske ikke lige var helt så mange ordrer i starten.

Der findes ikke en lignende service i Danmark, men det er også meget flot, at Tyskland støtter folk med iværksætterdrømme på så fornem en måde. Jeg blev fortalt, at det tidligere havde været muligt at få tilskuddet de første tre år som iværksætter, men det var vist blevet for dyrt. Det kan man så godt forstå.

Sygeforsikring

Og nu til en fordel ved at være selvstændig i Danmark. I Danmark er det en selvfølge, at vi kan gå gratis til lægen – også som selvstændig. Det er det ikke i Tyskland, så det kommer man virkelig til at sætte pris på, når man som jeg har prøvet begge dele. I Tyskland skal man selv betale sin sygeforsikring som selvstændig, og den afhænger af ens indtægt. Som selvstændig, hvor indtægten godt kan svinge fra måned til måned, kan det godt være en lidt svær én at have med at gøre, fordi jeg følte, at jeg aldrig helt vidste, hvor meget jeg skulle betale i sygeforsikring. Men jeg fandt i hvert fald ud af i de måneder, hvor det gik godt, at det godt kunne blive en meget dyr fornøjelse.

Uanset hvad så gør det lige, at der er en ekstra kalkule at tage hensyn til i ens regnskab. Og den kalkule er jeg ret glad for, at jeg er sluppet af med, for jeg synes, der er rigeligt af økonomi at forholde sig til i forvejen, når man er selvstændig

Hvad man kan trække fra i skat

Vi tager lige én til fordel ved at være selvstændig i Tyskland. Noget af det første jeg gjorde, da jeg havde fået mit CVR i Tyskland, var at kontakte en Buchhalter (bogholder). Min mentor havde godt nok sagt, at jeg sagtens kunne forsøge lidt selv i starten, men jeg tænkte ”nej tak til hovedpine over det tyske skattesystem” og betalte mig fra det.

Jeg og min Buchhalter havde godt nok vores op- og nedture sammen, for han var en meget patentlig mand, som var meget kort for hovedet og havde svært ved, at jeg stillede så mange spørgsmål. Det var egentlig lidt interessant for mig, for min hjerne gik selvfølgelig straks i gang med at tænke over, hvad det var for dansk-tyske kulturforskelle, der spændte ben for os. Mine mange spørgsmål stillede jeg for min egen kontrols skyld. Jeg havde virkelig brug for at vide, at jeg havde styr på det hele, for det var en ordentlig mundfuld at springe ud som selvstændig i et andet land.

Jeg fandt langsomt ud af, at mine mange spørgsmål fik min Buchhalter til at tro, at jeg ikke havde tillid til ham, hvilket jo på ingen måder var tilfældet. Han var vant til, at folk bare var autoritetstro og lagde det hele i hænderne på ham. Det følte jeg jo egentlig også, at jeg gjorde, men jeg havde samtidig også brug for at forstå de store linjer. Og nogle gange var jeg vel også bare den irriterende oversætter, der ville forstå alle fagbegreber, hvilket selvfølgelig nok mere er en arbejdsskade end en kulturforskel 🙂

Han syntes nok, at jeg var sådan én, der ”aus der Reihe tanzte”, og jeg syntes virkelig, at han skulle investere i et kommunikationskursus, men jeg er ret sikker på, at vi begge lærte en masse om dansk-tyske kulturforskelle. Den direkte facon i Tyskland øver jeg mig i hvert fald stadig på at navigere i, for der bliver der virkelig ikke puttet med meningerne.

Nå, men jeg ville jo faktisk ikke fortælle jer om mit komplekse forhold til min Buchhalter. Jeg ville egentlig fortælle jer om alt det, han lærte mig om, hvad man kan trække fra i Tyskland. Vi havde mange alvorlige øjeblikke (man skulle nok have været der), hvor han hev den ene genstand frem efter den anden for at vise, hvad man kan trække fra. Det vand, jeg sad og drak, den kuglepen, jeg skrev med. Alt fra vand, varme, selve ens hjemmekontor, toiletpapir, kaffe osv. osv. Man kan simpelthen trække alverdens ting fra i Tyskland, selvom man bare har et hjemmekontor.

Det kan man ikke på samme måde i Danmark med et hjemmekontor. Jeg har det sådan, at jeg da er heldig, at jeg lige knap må trække min computer og mit skrivebord fra (sat på spidsen). Så det er absolut en fordel ved at være selvstændig i Tyskland frem for i Danmark.

Danmark eller Tyskland?

Man betaler selvfølgelig mindre i både skat og moms i Tyskland, og man kan trække en masse flere ting fra, men sygeforsikringen gør måske nok, at det går sådan nærmest lige op med de fordele og ulemper, der er rent økonomisk. Det er der sikkert nogle eksperter på området, der ved mere om end mig.

Jeg vil sige, at jeg har kunnet lide at være selvstændig i begge lande, men helt personligt er der kommet mere ro på rent bureaukratisk ved at være selvstændig i Danmark. Jeg fik nogle gange lidt pip over alt det papirarbejde, der var i Tyskland, men det var ikke kun på grund af mit firma, men også bare livet som udlandsdansker, der kostede mange timers papirarbejde.

At jeg savner at bo i Tyskland er noget helt andet, men lige nu befinder jeg mig rigtig godt med at bo i Danmark og så at have så meget med Tyskland at gøre rent arbejdsmæssigt. Jeg har begge lande lige ved hånden, og så kan jeg ikke ønske mere.

Hvad er jeres erfaringer med at være selvstændig i Danmark og Tyskland?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *