[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]

Hvorfor elsker du Tyskland så meget?

I de sidste par uger har jeg brugt en masse krudt på at fortælle jer, hvad jeg elsker ved det tyske sprog og den tyske kultur, og i dag er turen kommet til min begejstring for Tyskland som land. Jeg er meget taknemmelig for, at I følger med, læser artiklerne og ikke mindst fortæller jeres historier. Det er simpelthen så fedt at læse, at der er så mange i Danmark, der også er tyskelskere.

Jeg vil gerne starte denne artikel med at fortælle, at jeg først og fremmest elsker Tyskland, fordi jeg elsker sproget, kulturen og tyskerne. Sprog og kultur udgør dog på mange måder et lands dna, så når jeg siger, at jeg elsker det tyske sprog, kulturen og tyskerne, så elsker jeg jo også landet. Tysklands kvaliteter fangede mig i hvert fald først efter, jeg havde forelsket mig i sproget og kulturen. Måske af naturlige årsager fordi jeg ikke havde mulighed for at være så meget i landet til at starte med, men at lære landets kvaliteter at kende og mærke dem på egen krop har da kun været prikken over i’et.

Jeg har gjort mig mange tanker om, hvordan jeg skulle fortælle jer om min kærlighed til landet, men jeg er endt med, at jeg i dag vil tage jer med ned ad A7 og lave en masse af de afstikkere, som jeg ville ønske, at flere danskere tog for at opdage, hvor fantastisk et land der ligger lige for vores fødder. Jeg er overbevist om, at hvis danskerne lærer den tyske kultur bedre at kende, hører det tyske sprog noget mere og kommer ned og mærker landet og tyskerne på egen krop, så vil vi også få vendt bøtten og begynde at interessere os noget mere for vores naboland. Eller i hvert fald bare snakke mere positivt om det. Slut med karikerede billeder og historier om, hvad Tyskland er for et land, for det er på tide, at I lærer det rigtige Tyskland at kende. Så sæt jer ind i bilen og kør med mig ned igennem Tyskland og oplev så mange afstikkere sammen med mig, som det nu er muligt i en enkel artikel.

Turen går til mit Tyskland

Det bobler allerede i min mave, når vi passerer den dansk-tyske grænse. Skiltene bliver gule og blå, sproget i radioen bliver tysk, og jeg føler mig hjemme. Jeg synes, at vi skal springe Fleggaard og Flensburg over på denne tur, for de to steder er danskerne jo faktisk rigtig gode til at besøge. Og bliv endelig ved med det! Så lad os lige køre lidt længere og tage en Ausfahrt over imod Nordfriesland, hvor der venter jer det smukkeste vadehavslandskab, der strækker sig hele vejen ned til Holland. Jeg har været i Nordfriesland en del gange på grund af tolkearbejde, og jeg har hver gang været vildt fascineret af vidderne, det flade flade landskab og en horisont, som føles så uendeligt langt væk. Man finder de hyggeligste gårdbutikker, hvor man kan købe sig fattig i alt, hvad der kommer fra får, for dem er der virkelig mange af på de kanter. Og kære læsere, I skal køre under en time fra den dansk-tyske grænse for at opleve denne helt særlige del af Tyskland. Husk lige at få jer et Fischbrötchen i Husum også – det er SÅ hyggelig en by.

Badeferie og landsbyliv

Havde vi nu taget en Ausfahrt mod østkysten oppe ved Flensburg, så var vi landet direkte i et hav af muligheder for badeferie, for kyststrækningen fra Flensburg og ned mod Kiel er faktisk rigtig skøn. Man kommer en hel del på landet, når man kører rundt der, og jeg får altid en fornemmelse af, at landsbylivet har det bedre i Tyskland end i Danmark, selvom de større byer i Tyskland selvfølgelig også er det rene magnetisme. Når man kører fra den ene lille landsby til den anden på de kanter, så har jeg et billede af, at der som minimum altid er en købmand og/eller bager, en brandstation og et lokalt orkester. Og måske også et apotek, som der er så ubegribeligt mange af i Tyskland. Der hænger også ofte store bannere om, at der er byfest – selv i de helt små byer, og det kan Tyskland altså. Vi skal selvfølgelig huske, at Tyskland er et virkelig stort land, og det kan være rigeligt bare at skulle koncentrere sig om sin lille ”Kreis” frem for et helt Bundesland eller hele republikken, så derfor er det måske mere overskueligt bare at værne om lokalsamfundet. Det kan være, at I har en mening om det? Inden vi lige forlader dette område, så må jeg bare lige tilføje, at det simpelthen bliver så spændende at følge Fehmarn-projektet – aldrig før har det været så attraktivt at bo på Lolland som nu.

Storbyerne

Nu er vi lige ved at være nået igennem Schleswig-Holsteins lange hals og lander pladask i Hamburg, som danskerne virkelig er ved at få øjnene op for. Mange danskere forbinder Hamburg med en stor havn og noget med at ramme Elbtunnelen inden klokken syv om morgenen for ikke at starte ferien syd på med at sidde i kø i flere timer. Hamburg er bare så meget andet – faktisk er det Tysklands andenstørste by og en rigtig storby med alt, hvad det indebærer. Jeg er vild med Hamburg, og så ligger den kun få timer fra Danmark. Nå, men Hamburg og Berlin har ligesom fanget danskernes opmærksom ret godt, så lad os fortsætte til de mere ukendte steder.

Skiferie tæt på

Hvis man nu er helt pjattet med sne, så kan man faktisk stå på ski i Tyskland 5-6 timers kørsel fra grænsen. Det kræver dog lige, at man holder øje med snekameraerne, for der er ingen snegaranti. Jeg har prøvet at stå på ski i Braunlage og Winterberg, og nej, det er ikke alperne, men det er til gengæld rigtig fint for nybegyndere, og hvis man nu lige vil have stillet sin skitørst, så kan en weekend i Winterberg absolut anbefales. Jeg er pjattet med at gå rundt i de hyggelige sneklædte gader, hvor man får denne her skønne fornemmelse af at være i Tyskland. I når forresten lige at få Kassel-bakkerne med, inden I skal tage en Ausfahrt mod Winterberg og sneklædte bjerge, så lidt genkendelighed er der da ved det. Eller jeg ved ikke, hvordan I har det, men danskerne snakker efter min mening altid om Kassel-bakkerne, når de kører igennem Tyskland.

Rejsetips modtages gerne

Havde vi nu taget øst over, så ville der vente os en masse interessante byer, som jeg stadig har til gode at opleve: Leipzig og Dresden står blandt andet på min ønskeliste. Jeg overnattede i Cottbus sidste år og blev fanget af denne her grænselandsstemning, hvor det hele pludselig føles meget østeuropæisk i bygningsstil, madkultur mm. Jeg har faktisk også fået lokket min mand og datter med til Wittenberg til sommer. Jeg har altid drømt om at gå i Luthers fodspor, og så kunne man jo godt lige nuppe Leipzig med i den omgang også. Eller køre lidt længere syd på og møde Goethe i Weimar eller Bach i Wartburg – vi må nemlig ikke glemme, at Tyskland også er et land med en lang tradition for storslået klassisk musik og litteratur.

Kuperet terræn, vinmarker og Schmalz

Åh, der er så mange afstikkere, jeg gerne ville tage jer med på, så vi skynder også lige over vestpå igen og rammer Mosel-floden. Jeg var engang på en fantastisk vinrejse ned langs Mosel-floden med bil og telt, og det er et af de hyggeligste områder i Tyskland. Man kører ad små veje, hvor man hele tiden har Mosel-floden på den ene side og de skrå vinmarker på den anden. Der er et væld af små hyggelige byer fulde af bindingsværkshuse og den ene vinbonde efter den anden, hvor man kan smage og dufte alt det, man vil. Og det kan virkelig anbefales at spise brød med Schmalz til, når man prøver de mange vine – ellers går det også bare galt med promillerne.

En sø så stor som et hav

Jeg er nødt til at springe nogle kilometer over her og tage jer med helt ned ned til Konstanz, hvor jeg var Erasmus-studerende i 2009-2010. Jeg glemmer aldrig det øjeblik, hvor jeg kom med toget fra Zürich, som jeg var fløjet til først. Toget kørte lige rundt om et hjørne, hvorefter den smukke Bodensee åbnede sig for mig i de smukkeste blå nuancer. Der var sejlbåde på søen, bjergene spejlede sig i vandet, og det lignede virkelig et hav. Det skulle vise sig, at den også var utroligt badevenlig og havde noget af det reneste vand, jeg nogensinde har set, så området kan i den grad konkurrere med badeferie i Italien, som mange danskere fortsætter ned til i stedet for at tage en Ausfahrt lidt før. Konstanz ligger direkte på grænsen til Schweiz, så jeg var igen landet i et grænseland, hvilket bare gjorde det endnu mere spændende. Vi yndede at passere grænsen til fods, for lige på den anden side i Schweiz lå der selvfølgelig en chokoladefabrik, hvor man kunne købe chokolade i kilovis. Kombinationen af vand og bjerge gjorde også, at der nogle gange kunne være tåget i flere dage i træk, så i vinterhalvåret kan man altså godt mangle lidt sigtbarhed nogle gange, men det er en del af charmen ved området. Jeg kunne fortælle løs i timer om det her område, men jeg vil bare nøjes med at sige: I skal opleve det!

Die schöne Stadt an der Donau

Jeg kan selvfølgelig ikke fortælle, hvorfor jeg elsker Tyskland så meget uden at nævne Regensburg. Det vil I vide, hvis I har læst mine to andre artikler. Regensburg har en helt særlig plads i mit hjerte – af mange grunde, men bl.a. fordi jeg virkelig forelskede mig hovedkulds i stemningen i byen. Jeg har fra start af haft det sådan, at der er sådan en lidt sydlandsk stemning i byen. Måske fordi romerne i den grad har været til stede i byen og har sat deres aftryk, men også fordi man bare fornemmer, at man er rigtig langt sydpå. Byen har så utroligt meget at byde på af historie, mad og kultur, og hele området omkring Regensburg emmer af bayersk natur og stemning. Det er en utrolig smuk by, som gav mig en mindeværdig tid med jazzkoncerter, Dult, internationale venner, tyske venner, ishockeykampe, tyske øl og munke, grillpølser med kommen, sene grillfester ved Donau, ture til Bayerischer Wald, jeg blev fan af Roger Cicero, som lærte mig tysk igennem sine sange osv. osv. osv. I er nødt til at tage til Regensburg! I kan jo passende gøre det på vejen til München, som I simpelthen ikke må snyde jer selv for. München er den perfekte kombination af ”Schickimicki” og Lederhosen. Den er så tjekket den by – så innovativ og så konservativ. For mig har det altid været en kontrasternes by ment på den allermest positive og vildt interessante måde. Jeg elsker den by – mere kan jeg ikke sige. Jo, husk at bestille ”halbe Portion” på restauranterne, for ellers triller man bare hjem af mæthed 🙂

Jeg må hellere stoppe vores tur ned igennem Tyskland nu, men husk også at drikke Rauchbier i Bamberg, spise is i Bremerhaven og generelt bare springe ud i at tage nogle flere Ausfahrten, når I kører ad A7 mod varmere himmelstrøg. Jeg lover jer, at rengøringen er i top og morgenbordet velassorteret på 99,9 % af overnatningsstederne!

Tyskland – meine zweite Heimat

Dette er et meget lille udvalg af afstikkere, for Tyskland har virkelig meget at byde på. Jeg håber, at jeg har givet jer gode grunde til at lære landet endnu bedre at kende, og min idé har været, at I måske kunne starte med at være turister i landet og på den måde vække jeres interesse for landets mange facetter. Det er et kæmpe land, så der er nok at gå i gang med, men det betyder også, at der er noget for enhver smag. Tyskland er mit andet hjem, og jeg føler mig forbundet med den tyske mentalitet, sprog og kultur på en helt særlig måde, fordi jeg har dyrket det så intenst i så mange år. Jeg vil ikke tvinge jer til Tyskland eller tvinge jer til at kunne lide det tyske sprog og den tyske kultur, men jeg vil gerne forsøge at aflive nogle af de negative vibrationer, der forurener alt, hvad der lugter af noget tysk, for den bøtte skal vi altså have vendt. Det tyske sprog er et utroligt smukt og melodisk sprog, og tyskerne er nogle utroligt venlige, ordentlige og høflige mennesker, der lever i et fantastisk land med en helt vildt spændende og mangefacetteret kultur. Og nu må jeg vist hellere sætte punktum for denne gang og give ordet videre til jer:

Hvilke Ausfahrten kan I anbefale?
[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=”]
Click here to add your own text
[/av_textblock]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *